Diabetes mellitus type II

“Gezond bewegen met Diabetes II” is een trainingsprogramma voor iedereen met Diabetes type II.

Bewegen en insuline

Bij bewegen of sporten hebben de spieren extra brandstof nodig in de vorm van glucose (suiker). Het glucosegehalte kan hierdoor dalen. Voor het opnemen van glucose is insuline nodig. Bij mensen die geen diabetes hebben regelt het lichaam vanzelf de hoeveelheid insuline die aangemaakt wordt, zodat de hoeveelheid glucose in het bloed op peil blijft. Als u diabetes hebt, moet u zelf leren om de bloedglucosewaarde op peil te houden. Het is niet gezond als de glucosewaarden teveel schommelen

Doel van het bewegen

Het hoofddoel van “Gezond bewegen met Diabetes” is om voldoende inzicht te krijgen en vaardigheden aan te leren om zelfstandig te kunnen blijven trainen met Diabetes Mellitus II. “Zelfcontrole” en “zelfregulatie” wordt dit genoemd. Zelfcontrole is essentieel om een veilige en verantwoorde bloedglucosewaarde te bereiken en is daarom essentieel ter preventie van acute en chronische problemen, zoals;

  • Oogaandoeningen
  • Nieraandoeningen
  • Voetproblemen (microvasculaire problematiek)
  • Hart- en vaatziekten (macrovasculaire problematiek)
  • Zenuwaandoeningen (neuropathiën)
  • Gewrichtproblemen
  • Overgewicht

Zelfregulatie geeft u de mogelijkheid om met de uitslagen van de metingen zelf uw training aan te passen, waardoor u zelfstandig kan blijven bewegen met een activiteit of sport naar eigen keuze.

 

Het meten van de glucosewaarde

Voor de eventuele metingen tijdens de training neemt u, mits u deze heeft, uw eigen glucosemeter mee.

Locatie en Trainingstijd

De training vindt twee maal per week plaats in ons trainingscentrum op de van Beethovenlaan. Hier zult u onder deskundige begeleiding van fysiotherapeute Anne Kluivers gaan trainen met gebruik van fitnessapparaten. De training, van maximaal één uur, vindt plaats op afspraak.

Programma en Tarieven

Het programma bestaat uit:

  • Een intake
  • Het individueel aangepast aantal begeleide fysiotherapeutische trainingen twee maal per week van één uur.
  • Evaluaties

Na het individueel aangepast aantal begeleide trainingen heeft u voldoende inzicht gekregen en vaardigheden aangeleerd om zelfstandig uw training voort te kunnen zetten met een activiteit of sport naar uw eigen keuze.

Voor het trainingsprogramma is een verwijzing van de huisarts gewenst, maar niet noodzakelijk. Afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar, worden de behandelingen al dan niet vergoed.