Parkinson therapie

Anne-Marie Kupers-Bruinsma & Anne Kluivers

Nadat een neuroloog bij u de ziekte van Parkinson heeft geconstateerd, kunt u een doorverwijzing naar de fysiotherapeut krijgen, bijvoorbeeld van uw huisarts, de neuroloog of een andere medisch specialist
Wanneer is er aanleiding voor een doorverwijzing naar de fysiotherapeut?

Als u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed. Een verminderde conditie kan een reden zijn, evenals nek- of schouderklachten. Of mogelijk bent u het afgelopen jaar meerdere malen gevallen en bent u juist geneigd om minder te bewegen.

Actief blijven heeft echter een positieve uitwerking op uw klachten en voorkomt nieuwe bijkomende klachten, zoals broze botten, obstipatie of problemen met uw hart. 
Uw fysiotherapeut helpt u om weer makkelijker, zekerder en vrijer te gaan bewegen. Zonodig helpt hij of zij bij het onderhouden of opbouwen van uw conditie. U leert uw mogelijkheden kennen en uw zelfvertrouwen groeit.

Verder kan de fysiotherapeut aandacht besteden aan specifieke dagelijkse activiteiten zoals lopen en het opstaan uit een stoel. U krijgt goede voorlichting, een essentieel onderdeel van de behandeling bij de ziekte van Parkinson. Op die manier kunt u ook op langere termijn, zonder uw fysiotherapeut, actief blijven.

Het doel is immers het verbeteren of behouden van uw zelfstandigheid en veiligheid. De adviezen, behandeling en begeleiding worden afgestemd op uw situatie en hoe ver Parkinson zich bij u ontwikkeld heeft.

De behandeling bestaat uit individuele therapie in de behandelkamer of in de oefenzaal op de Einsteinlaan. Ook is groepstherapie een mogelijkheid. Dit vindt plaats in de trainingszaal op de van Beethovenlaan of in de sporthal "de Vliethorst".
Naar aanleiding van de intake en testen wordt in samenspraak bepaald welke behandeling het beste bij u past.
Sinds november 2008 zijn wij aangesloten bij ParkNET regio Leiden.

ParkinsonNet is een netwerk van gespecialiseerde zorgverleners die de problemen met activiteiten bij Parkison behandelen en begeleiden. Zij vormen samenwerkingsverbanden per regio.