Echografie

Echografisch onderzoek wordt steeds vaker toegepast door fysiotherapeuten.  Het is een manier om inzicht te krijgen wat er binnen in het lichaam gebeurd. Echografie kan goed gebruikt worden om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben. Hierdoor kan er nauwkeurig gezocht worden naar de mogelijke oorzaak van uw klachten.

Echografie maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven. Om die geluidsgolven goed om te zetten naar beeld wordt er gel gebruikt. Het echo apparaat wordt op de huid gezet en over de huid bewogen. Zo wordt het echobeeld zichtbaar op het beeldscherm. De echografie wordt voornamelijk toegepast op de volgende gebieden:

 

Spieren: scheuren, littekens, kalkafzetting, zwelling
Pezen: scheuren, degeneratie, kalkafzetting, irritatie of zwelling
Slijmbeurzen: ontstekingen, vochtcollectie, kalkafzetting
Gewrichtsbanden: scheuren, verdikkingen, irritatie of zwelling

Tijdens het onderzoek kan het zijn dat de therapeut je vraagt om bepaalde bewegingen te maken tijdens het onderzoek. Hiermee kan de therapeut in real-time kijken hoe de gewrichten en spieren bewegen in het lichaam. Zo kunnen uw klachten, middels echografie, nog gerichter behandeld worden.

Het onderzoek duurt ongeveer 5-20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied en tijdens de echografie wordt ook altijd een lichamelijk onderzoek gedaan zoals u bij de fysiotherapeut gewend bent.