Claudicatio intermittens

Muriƫl van Eeuwijk

Etalage benen geven klachten als pijn, kramp of vermoeidheid in een of beide benen bij lopen. Dit wordt claudicatio intermittens genoemd. Door de pijn bij het lopen gaan mensen sneller stil staan. Dit veroorzaakt beperkingen in het dagelijks leven, doordat men pijnklachten ervaart bij werken, huishoudelijke activiteiten, boodschappen doen etc.

Claudicatio intermittens wordt veroorzaakt door slagaderverkalking (atherosclerose). Dit is een lokale ophoping van bloedcellen, bloedplaatjes en vetten op plaatsen waar de vaatwand beschadigd is. De slagaderverkalking leidt tot vernauwingen in de slagaders, waardoor er minder bloed en dus zuurstof naar de beenspieren wordt aangevoerd. Hierdoor wordt er pijn ervaren tijdens lopen in voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk waar de bloedvatvernauwing zit.

Als er wordt gestopt met lopen komen de spieren tot rust en wordt het zuurstof tekort aangevuld. Waardoor de klachten snel afnemen.

Door de pijnklachten is men geneigd om minder te bewegen, waardoor de klachten alleen maar toenemen. Maar het is juist belangrijk om toch te blijven bewegen. Want uit onderzoek blijkt dat met looptherapie goede resultaten te behalen zijn.

De behandeling van claudicatio intermittens is looptherapie.

Looptherapie heeft het beste resultaat onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut.

De therapie bestaat uit:

 

  • Looptraining
  • Vergroten van de loopafstand
  • Verhogen van het uithoudingsvermogen
  • Verbeteren van het looppatroon
  • Geven van adviezen en begeleiding voor het verlagen van risicofactoren (bv. roken, ongezonde voeding, te weinig bewegen)

 

De trainingen vinden plaats in onze trainingszaal aan de Van Beethovenlaan nr 69B.

U wordt begeleid door een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in claudicatio intermittens en lid is van het Chronisch ZorgNet.