Chronische pijn

Adé van der Plas

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Het is een noodzakelijk waarschuwingssignaal, wat ons erop attent maakt dat er ergens iets niet goed gaat en wat ons ervoor behoedt om risico's te lopen. Als pijn langer aanhoudt dan we zouden mogen verwachten, spreken we van chronische pijn. Die pijn heeft geen signaalfunctie meer, maar zorgt ervoor dat onze kwaliteit van leven sterk achteruit gaat. Bedenk maar eens hoe het zal zijn als u voortdurend pijn voelt bij het boodschappen doen, sporten of het doen van het huishouden. 

 

Bewustwording

Chronische pijn treffen we in velerlei vormen aan, van hoofdpijn tot reumatische pijn. Meestal heeft chronische pijn heeft echter geen duidelijke oorzaak. En hoewel niet alle pijn te verhelpen is, kan fysiotherapie u helpen bij het omgaan met de pijn en het verbeteren van uw functioneren. Door bewustwording van uw eigen gedrag en welke invloed de pijn daarop heeft, kunt u uw kwaliteit van leven verbeteren. 

 

Samenwerking

Onze praktijk werkt nauw samen met de pijnpoli van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Rijnlands revalidatie centrum.