Shockwave therapie

Shockwave therapie wordt beschouwd als een veilige, effectieve, praktische en niet-invasieve methode om symptomen te verminderen. Door middel van schokgolven wordt het te behandelen gebied bereikt.

Het doel van shockwave is per indicatie verschillend. Bij alle soorten klachten zal het voornaamste doel zijn om herstel te bevorderen, pijn te verlichten en/of spierspanning te verlagen.

Shockwave therapie is geschikt voor mensen met:

  • Peesklachten
  • Verkalking
  • Hielspoor
  • Triggerpoints in de spieren
  • Spasticiteit

Eén van de belangrijkste voordelen voor het toepassen van shockwave is dat u snel resultaat heeft. De behandelingen met shockwave kunnen er tevens voor zorgen dat invasieve ingrepen zoals injecties of operaties vermeden kunnen worden.

Samen met uw fysiotherapeut wordt de indicatie voor shockwave onderzocht. Soms is dit nodig in overleg met uw behandelend arts, bijvoorbeeld wanneer er nog een andere behandeling plaatsvindt die invloed heeft op het te behandelen gebied. Ook worden contra-indicaties in beeld gebracht. Het kan zijn dat uw fysiotherapeut ervoor kiest om echografie toe te passen om de bron en het pijngebied goed te lokaliseren.

Een behandeling duurt per gebied ongeveer 5 tot 10 minuten per keer en wordt gecombineerd met (oefen) instructies en adviezen.

Afhankelijk van de soort indicatie wordt samen met uw behandelend fysiotherapeut bepaald hoeveel behandelingen er noodzakelijk zijn. Doorgaans zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig, met een interval van 7-10 dagen tussen de behandelingen.

Shockwave valt onder fysiotherapie en wordt vergoed middels een aanvullende verzekering. Afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar krijgt u de behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed.