Fysiotherapeuten komen in actie!

29 mei 2018

Ruim 8.000 fysiotherapeuten in ons land zijn het huidige zorgstelsel zat en hebben zich verenigd in de Actiegroep Fysiotherapeuten. Op 30 mei is er een speciale actiedag aangekondigd waarbij een grote groep fysiotherapeuten van zich gaan laten horen in Den Haag.

Marktwerking werkt niet
De Nederlandse fysiotherapeuten zijn het huidige zorgstelsel zat. Inmiddels hebben meer dan 8.000 fysiotherapeuten zich verenigd in Actiegroep Fysiotherapeuten. Onder hen de Oosterhoutse Jois van den Bosch-Merkx van Fysiotherapie de Warande. Zij vertelt: “De marktwerking in de zorg heeft geleid tot te veel macht aan de kant van de zorgverzekeraar, waardoor regelgeving en bureaucratie leiden tot grote druk bij de fysiotherapeuten. Dit gaan ten kosten van het werkplezier en de vrijheid om echt tijd en aandacht te besteden aan hun patienten.”

Zorgsysteem te ingewikkeld
Van den Bosch gaat verder: “Voor veel patienten is het huidige zorgsysteem te ingewikkeld. Zij merken wel dat er minder tijd voor ze is en dat ze soms moeten overstappen naar een andere fysiotherapiepraktijk, omdat hun fysiotherapeut te veel op het behandelgemiddelde moet letten. De cijfertjes zijn belangrijker dan de zorg voor de patiënt lijkt het.”

Landelijke actiedag
Op 30 mei komt er een actiedag, waarbij een grote groep fysiotherapeuten van zich gaan laten horen in Den Haag. De slogan wordt: “Fysiotherapeuten komen in Beweging voor een eerlijker contract”. En de fysio’s komen ook letterlijk in beweging, want ze zullen om 10.00 uur diverse kamerleden een warming-up aanbieden voordat ze het Algemeen Overleg over de zorg gaan houden. Aan het einde van de manifestatie overhandigt de Actiegroep een petitie aan de voorzitter van de vaste kamercommissie.