Loopgroep voor mensen met claudicatio intermittens

Muriƫl van Eeuwijk

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens veroorzaakt klachten als pijn, kramp, vermoeidheid of onaangenaam gevoel in een of beide benen bij lopen. Deze klachten ontstaan na een bepaalde afstand lopen, bij snel lopen of wanneer de er tegen een helling opgelopen wordt. Bij stilstaan verdwijnen deze klachten.

Claudicatio intermittens wordt hierdoor ook wel etalagebenen genoemd. De pijnklachten in de benen worden veroorzaakt door slagaderverkalking (atherosclerose). Dit is een lokale ophoping van bloedcellen, bloedplaatjes en vetten op plaatsen waar de vaatwand beschadigd is. De slagaderverkalking leidt tot vernauwingen in de slagaders, waardoor er minder bloed en dus zuurstof naar de beenspieren wordt aangevoerd. De pijn wordt hierdoor ervaren in de voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk waar de bloedvatvernauwing zit.

Door de pijn in de beide benen of een been hebben mensen de neiging om als gevolg van de klachten minder te bewegen of het lopen te gaan vermijden. Claudicatio intermittens veroorzaakt op den duur beperkingen in het dagelijks leven, doordat de loopafstand afneemt en men pijnklachten gaat ervaren bij werken, huishoudelijke activiteiten, boodschappen doen etc. Het is juist belangrijk om toch te blijven bewegen. Uit onderzoek blijkt dat met looptherapie goede resultaten te behalen zijn.

Naast de individuele looptherapie in de trainingszaal op de van Beethovenlaan, bestaat er bij Paulides + Partners ook de mogelijkheid om te lopen in een loopgroep voor mensen met claudicatio intermittens.

Intake

Mensen die geen individuele looptraining hebben gevolgd, kunnen deelnemen aan de loopgroep. Voor deelname vindt een intakegesprek plaats. Na aanmelding wordt u individueel gescreend aan de hand van een vraaggesprek en een onderzoek, waarin gekeken wordt of u geschikt bent voor deelname aan de loopgroep. Mensen die wel individuele looptraining hebben gevolgd bij Paulides + Partners Fysiotherapie, kunnen zonder intakegesprek deelnemen aan de loopgroep. Mensen die individuele looptraining hebben gevolgd in een andere fysiotherapie praktijk, kunnen na het intakegesprek deelnemen aan de loopgroep.

De intake vindt plaats in de praktijk van Paulides + Partners Fysiotherapie op de Professor Einsteinlaan 1 of Van Beethovenlaan 69b.

Loopgroep

De loopgroep is voor mannen en vrouwen met diagnose claudicatio intermittens (fontaine I t/m IV). Die wel of geen looptraining hebben gevolgd. Doelen van de loopgroep zijn o.a.: meer motivatie om te lopen en te blijven lopen, vergroten van de loopafstand, vergroten van het uithoudingsvermogen en contact met lotgenoten. Tijdens de loopgroep vinden er looptrainingen plaats op individueel niveau en in spelvorm.

Duur en locatie

De training duurt ca. 1 uur. U wordt begeleid door een fysiotherapeute, die gespecialiseerd is in claudicatio intermittens en lid is van het claudicationet. De loopgroep vindt plaats in de gymzaal van het gebouw van basisschool De Vos op de Multatulilaan 94 te Voorschoten op woensdag van 13.30 -14.30 uur.

U wordt geadviseerd tijdens de training sportkleding en binnensportschoenen te dragen. De kosten voor deelname aan de loopgroep zijn 10,05 euro per keer.

Voor verdere informatie, de betalingsvoorwaarden en aanmelding kunt u zich wenden tot Muriël van Eeuwijk.